Ibland kan vissa råd vara bättre om de stannade kvar i det förflutna, men här kommer några värdefulla tips som verkligen fungerar!

Fönster och speglar

Varför slösa pengar när du ska köpa fönsterrengörare när du kan göra det med produkter som du förmodligen redan har runt om i ditt hem. Vi kan faktiskt använda oss av produkter som är kemiskt fria och är naturligt antibakteriella tillsammans med vatten.
Använd dig av lika delar hett vatten och destillerad vit vinäger i en sprayflaska så kan du fixa till dina fönster och speglar. Och vill du ha en härlig doft så varför inte lägga i några droppar eterisk olja (citron luktar som rent, som mormor skulle säga).

Och hoppa över pappershanddukarna också. Torka dina fönster med tidning eller en återanvändbar trasa.Fläckar på kläder

Plötsligt händer det, man får en fläck, men du behöver inte dyra fläckborttagare för att åtgärda problemet. Faktum är att kloka mormor visste att de flesta fläckar kan avlägsnas med några vanliga hushållsprodukter du troligen har hemma.

Här är några fläckspecifika naturläkemedel:

  • Blod, choklad eller kaffefläckar: Blötlägg över natten i ¼ kopp borax och 2 koppar kallt vatten. Tvätta som vanligt nästa dag.
  • Fettfläckar: Applicera en pasta gjord av majsstärkelse och vatten, och låt torka innan du borstar bort pulvret och fettet.
  • Rött vin: Häll över salt på fläcken och låt det sitta i flera timmar. När det är torrt, borsta bort saltet och tvätta, eller skölj omedelbart med soda vatten.
  • Gräs: Blötlägg plagget i en 3% lösning av väteperoxid och tvätta sedan.
  • Bläck på en vit skjorta: Blötlägg i kallt vatten, och applicera en pasta av tandkräm och citronsaft i en timme före tvätt.
  • Brännmärken: Gnid området med en skuren rålök. Efter att lökjuicen har absorberats, blötlägg fläcken i vatten i några timmar.

Det låter kanske som magi. Men när mormors pannor blev brända i botten la hon helt enkelt i bakpulver och varmt vatten och använde sedan sina bröd smulor som en skrubber. Detta fungerar på alla typer av grytor och pannor och på redskap också. För envisa fläckar, försök blötlägga grytan eller pannan i bakpulver och vatten över natten för att få de mest envisa fläckarna att lossna.Rengöra bänkskivan

Kemikaliska sprayer hade ingen plats i mormors kök. För att få en bänkskiva att lukta gott så tog hon helt enkelt en citron, grapefrukt och delade på  till hälften för att sen smörja in bänkskivan med. Därefter så strödde hon på salt och gnodde in för att sen skölja med varmt vatten. Torkade sen med en svamp eller en linnetrasa.

Fläckar på lakan och handukar – färga om

I stället för att slänga bort fläckade lakan eller handdukar, gjorde den äldre generationen något åt saken med de medel de hade. Om du har några taskiga sängkläder, kan du använda dig av tepåsar!

För att göra det här tricket, lägg till fyra eller fem svarta tepåsar i en hink med varmt vatten och låt de ligga där i minst 10 minuter och dra till sig. Ta bort tepåsarna och lägg i dina smutsiga lakan, rör runt  så att lakanen absorberar allt vatten. Låt det ligga i så länge du vill. (Ju längre de stannar, desto mörkare kommer de att bli.) Låt dem torka och tvätta sedan i kallt vatten.


Låt dina kläder bli vitare

Med tiden kan rena vita sängkläder och handdukar bli lite gula – men mormor vet tricket för att fixa det. Gör dom naturligt vita med citron. Genom att pressa ur saften av en citron i en liter varmt vatten och låt dina sängkläder suga åt sig i ett par timmar blir lakenen vita. Skölj sedan ur dom. Häng upp för att torka. Gärna i solen.Diskmaskinen

Diskmaskinsmedel är dyra, testa och gör din egen. För gnistrande ren disk och noll krångel, lägg till 1,5 kopp vanlig vit vinäger i ditt sköljfack och kör som du normalt skulle.