Året är 1955 och Sverige skriver historia. Efter en lång kamp är det äntligen dags att skrota det kritiserade motbokssystemet och sparka ransoneringen åt sidan. Så mycket besvär för att få sippa på en liten årgångsvin! Men nu kan svenskarna äntligen pusta ut och fira, för det är dags att välkomna en ny epok – Systembolaget!

Systembolaget

Nu kanske du undrar, vad är Systembolaget? Jo, det är det där magiska stället där du kan välja och vraka bland flaskor av alla former, färger och smaker. Ett rikstäckande företag som går från att vara en grym motståndare till att bli Sveriges bästa kompis för vissa, särskilt under helger och högtider.

Tänk dig att välja och vraka bland de läckraste dryckerna från hela världen, utan att behöva oroa sig för någon motbok eller ransonering.

Så tacka din lyckliga stjärna för att du inte behöver hålla reda på någon motbok längre. Istället kan du nu traska in på Systembolaget, där du med gott samvete kan låta dina ögon falla på förföriska flaskorna.

Motboken

Motbokstvång, en epok som är lika kul som ett klämd finger i en dörr! Men hur kom det sig att Sverige hamnade i detta prekära läge? Jo, det var första världskriget som skapade det perfekta tillfället för att införa motbokstvånget och begränsa svenska folkets spritinköp. Det var som att hela landet satt i en kollektiv karantän, fast för alkohol!

När bristen på varor slog till under kriget, var det som att någon hade gjort en dålig spådom för svenska folket: ”Du kommer att få ont i huvudet, inte av baksmällan, men av att behöva hålla koll på din motbok.” Och därmed blev motbokstvånget en verklighet.

Men Sverige är inte ett land som ger upp i första taget, så vad gör vi? Jo, vi samlar ihop oss och säger: ”Nu räcker det med att hålla på och räkna varje liten droppe sprit! Det är dags för en folkomröstning!” Och så föddes idén om att låta svenska folket få säga sitt om motbokstvånget.

Folkomröstningen blev som en fotbollsmatch där två lag kämpade om att vinna över den där lilla motboksbollen. På ena sidan hade vi laget ”För motbokstvång”, som ville behålla begränsningarna och kontrollen över alkoholinköpen. På andra sidan fanns laget ”Emot motbokstvång”, som drömde om att få handla utan att behöva bekymra sig om ransonering.

Och som vi redan vet, blev det laget ”Emot motbokstvång” som sprang hem med segern och därmed skickade motboken till historiens skräphög. Och vi vet ju hur det gick sen – svenskarna fick möjlighet att köpa alkohol utan ransonering, och vi kunde äntligen säga adjö till motbokstvånget och hej till Systembolaget!