Go Back

Klassisk kalops

Husmanskost som värmer!
Måltid: Huvudrätt, lunch, Middag
Yield: 4 port

Materials

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 ½ kg med ben)
  • 4 st morötter
  • 2 st gula lökar medelstora
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk konc kalvfond Bong är den jag använder
  • 2 st lagerblad
  • 12 st kryddpepparkorn
  • 1-2 msk maizenaredning eller vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar

Till servering

  • kokt potatis
  • inlagda rödbetor

Instruktioner

  • Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
  • Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
  • Bryn köttet i smör och olja i en gryta. Krydda med lite vitpeppar.
  • Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  • Häll över vatten så att det precis täcker köttet.
  • Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
  • Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 ½ - 2 timmar.
  • Smaka av med salt och peppar och red med maizenaredning.
  • Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Tips

Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Varför inte göra en dubbel sats och frys in!