Vem bland oss har inte skrattat åt Margareta Kjellberg och Ewert Ljusbergs underbara framträdanden på TV? Svensk underhållningshistoria är rikare tack vare dessa två ikoniska profiler, och deras gäster, som delade hjärtliga historier på en mysig pub i Sundsvall.

Jo visst roade Margareta Kjellberg och Ewert Ljusberg oss på TV, eller hur?

Margareta Kjellberg, Ewert Ljusberg och deras gäster berättar roliga historier på en pub i Sundsvall. I detta program medverkar även Lars T Johansson och Göran Lundqvist.

Ewert Ljusberg

Karl Ewert Alvar Ljusberg, från Härjedalen , är en svensk trubadur, vissångare, underhållningsartist och fiktiva Republiken Jämtlands president sedan 1989.

Under sin karriär som professionell artist från 1971 har han samarbetat med många framträdande vissångare, till exempel Sid Jansson, Cornelis Vreeswijk och Billey Shamrock.

Han har även agerat skådespelare i Riksteaterns Joe Hill och i musikalen Jesus Christ Superstar. Ett flertal skivor har det blivit genom åren från Goknul 1972(Goknul är det jämtländska ordet för ”sötnos” eller ”älskling”.) till Tack för kaffet 2003.

Han har även gjort plattor tillsammans med Bengt Sändh, Iggesundsgänget och sin bror Arne Ljusberg. Mest känd för tv-publiken blev han som historieberättare i Har du hört den förut? (1983–1996) tillsammans med Margareta Kjellberg. Många av hans texter är skrivna på härjedalska.

Ewert Ljusberg utsågs 1989 till presidenten av Republiken Jamtland. Varje år gör han ett uppträdande på festivalen Storsjöyran i Östersund, då han håller ett tal kl. 00.00 på lördagsnatten. Ljusberg har i sitt ämbete som president givit upphov till Jamtelagen, en motpol till Jantelagen. 2019 var det 30 år sedan Ewert Ljusberg efterträdde Moltas Erikson som Republiken Jamtlands president.

Evert Ljusberg

Margareta Kjellberg

Margareta Kjellberg var en svensk vissångerska, känd för sina tolkningar av visor till eget gitarrackompanjemang. Hon medverkade i radio första gången 1931, men den egentliga debuten som sångerska skedde 1935 i samband med Kar de Mummas revy på Blanche. Till hennes stora succéer hörde Flickorna i Småland, Under takåsarna i Paris och rader av skillingtrycksvisor.

För den bredare publiken blev hon känd som historieberättare i just TV-programmet Har du hört den förut?, 1983–1996. Där fortsatte hon att berätta historier av den typ som både fadern och farmodern hade berättat och som hon själv tidigare ofta berättat i samband med sina konsertframträdanden.

Margareta Kjellberg dog i Stockholm 2005.

Margareta Kjellberg