Barnprogrammen som fostrat oss 60- 70- och 80-talister

Var barnprogrammen bättre förr? Vad tycker du? 70-, 80- och till viss del 90-talets barnprogram hade dessa program lite mer hjärta och själ? Vi kan väl vara överens om att en del var propaganda och kanske är det lite mindre av den varan nutidens barnprogram, eller?

Tack vare internet så har vi – tack och lov – fortfarande fri tillgång till de flesta av våra gamla barnprogramsfavoriter, och SVT:s Öppet arkiv är en guldgruva för tv-nostalgiker.

Här har vi listat några av de svenska barnprogram och om du känner för att utsätta dina småttingar för lite ”Vilse i pannkakan” eller ”Tårtan” innan de växer upp.

Ika i rutan

”Ika i rutan” ger mig fortfarande lite creepy känsla. Programledaren Ika Nord var konstig i rutan och jag tror att många barn satt till hälften skräckslagna, till hälften fascinerade och lyssnade på det smått obehagliga men också trollbindande introt. Serien hade premiär den 14 november 1988 i SVT och bestod egentligen bara av programledaren Ika Nord som mimade och höll på med allehanda märkliga saker, bland annat den berömda skelettdansen. Apropå skelett, Ika hade ett i plast vid namn Åke som sin sidekick…

Kalles klätterträd

Det rockiga introt av Georg ”Jojje” Wadenius sitter fortfarande som en smäck i huvudet. Denna söta lilla serie från 1975 handlar om Kalle, som i toppen av ett träd brukar ligga och fundera över livet – och om Emma (som bara finns i hans fantasi). Under trädet sitter hans korpulente morfar och läser tidningen, vilket ger Kalle olika uppslag till sina fantasier.

Kalles klätterträd

Beppes godnattstund

Färdig! Fäääärdiiig! Minns du Beppes godnattstund med Hungran, Busan, Gäspan, Kraman och lilla Sigrid, som satt på pottan? Här fick vi möta Beppe Wolgers när han ligger i sängen och snackar om allt möjligt med sina gosedjur. Var detta bra tv? Ja många av oss tyckte det. Från 1968.

Dunderklumpen

Samma Beppe Wolgers skrev också den kulturella skatten Dunderklumpen, om den knasiga jämtlänningen Dunderklumpen och hans band av levande dockor. Från 1974.

Lillstrumpa och Syster Yster

Dessa knepiga handdockor gjorda av yllesockor dök för första gången upp i 1983 SVT:s julkalender ”Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus”. Lillstrumpa och hans envisa lillasyrra Syster Yster skapades givetvis av ingen mindre än 70-talisternas främste antagonist – Staffan Westerberg. Vad tyckte du om detta barnprogram?

Från A till Ö

”Från A till Ö” sändes i SVT under åren 1974-75 och kretsar kring den spontana, fräsiga och konstnärliga bohemen Hedvig (Birgitta Andersson), den konservativa och nervösa överklassdamen Harriet (Inga Gill), samt den påhittige men egocentriske ugglan Helge (Bert-Åke Varg). Hedvig har ett stark begär att lära sig begripa sånt hon inte begriper – att ta reda på vad som menas med vissa ord, uttryck och begrepp som dagligen viner kring våra öron och som vi alla – barn och kanske en hel del vuxna – inte riktigt begriper. Och hon ger sig aldrig. Hon har sin vän på taket, Helge och är uggla, en ganska ovanlig sort.

Tummen

Ett papper och ett tumavtryck, fyll i konturerna och vips så har du ett barnprogram. De gjorde ett tumavtryck på ett papper, fyllde i konturerna och gjorde Tummen levande. Det var introt till Tummen, man fick se när det ritades. Lika roligt varje gång, eller! Svårare än så behöver det inte vara. Från 1978.

Solstollarna

Här har vi grabbarna med frisyren. Programmet var ovanligt lättklätt, men omåttligt populärt, sommarlovsprogram. Här mötte vi tullaren Gömstedt, den wienerbrödssmugglande Skumberg och Ulla-Bella sekreterare. Gubbsjukt och billig buskis, sa några. Andra menade att det var helfestligt. Alla som såg Solstollarna hade en egen åsikt. Men det var ett framgångsrikt koncept, vi har väl alla hört folk härma huvudpersonerna och knycka replikerna från Ulla-Bella sekreteraren. ”Solstollarna” hade premiär 1985.

Trazan & Banarne

Helt otroligt hur många oförglömliga karaktärer detta program hade. Förutom självaste Trazan och Banarne så hade vi ju Olyckan och Mr. Arne. Och alla fantastiska låtar som än idag sitter kvar i huvudet. (som för övrigt finns på spotify) Vem kommer inte ihåg ”Balla Trazan Apansson” Barnprogrammet sändes i flera säsonger med start 1976

Professor Balthazar

Ännu ett intro som man inte glömmer så lätt. Denna lilla farbror, professor Balthazar, med sin stora universalmaskin som löste alla problem. När hans vänner hade problem ryckte han genast ut och hjälpte till. Ball ball Balthazar. Den hade premiär i Sverige 1970 och avsnitten var ca 5-10 minuter långa.

 

Vilket var ditt favoritprogram?