Som en ung och lovande artist blev Lasse Berghagen upptäckt av den begåvade skivproducenten Curt Pettersson 1964. Det var under en hjärtlig NTO-fest i Enköping som Lasse, bara 19 år gammal, fick sin första chans att glänsa.

Året därpå släppte han sin debutskiva och 1969 blev han ett känt namn i svenska hem tack vare sin älskade visa om Teddybjörnen Fredriksson. Lasse hade en förmåga att skapa hits som fanns med på Svensktoppen, som ”En enkel sång om frihet” och ”Du som vandrar genom livet”. Han hade även en kreativ samverkan med Benny Andersson, och tillsammans skapade de minnesvärda låtar som ”Hej clown” och ”Sagan om lilla Sofie”.

Lasse Berghagen är utan tvekan en av Sveriges mest älskade artister och underhållare. Hans mångsidiga talang har gjort honom till en ikon inom svensk kultur, och han har berört hjärtan i flera generationer. Från musik och film till att vara programledare för Allsång på Skansen, har Lasse verkligen gjort det mesta.

Tidiga livet

Lasse föddes i Enskede, en förort till Stockholm, och det var här som hans kärlek till musik och underhållning tog sin början. Redan som ung visade han en naturlig fallenhet för musik och scenkonst. Det var i dessa formande år som grunden lades för en karriär som skulle sträcka sig över flera decennier.

Musikkarriären

Lasses genombrott kom på 1960-talet och han blev snabbt en av Sveriges mest populära artister. Med hits som ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”En kväll i juni” har han skrivit sig in i svensk musikhistoria. Det som gör Lasse unik är hans förmåga att skapa musik som talar till alla, oavsett ålder eller bakgrund.

Teater, musik och böcker

Lasse var inte bara en sångare; han var en multitalang. Mellan 1968 och 1974 charmade han publiken i Kar de Mumma-revyn på Folkan som den flirtige tangocharmören Flirtige Knut. Han överraskade även som skådespelare i komedier som ”Sängkammarfars” och ”Spanska flugan”. År 1974 slog hans första krogshow ”Breda leenden” igenom stort, och han fortsatte att glädja publiken med musikaler och revyer, inklusive en egen musikal på Chinateatern 1985.

TV

Lasse blev en folkkär programledare för ”Allsång på Skansen” mellan 1994 och 2003. Med sin klarblå kavaj och sin egen signaturmelodi ”Stockholm i mitt hjärta” lyfte han programmet till nya höjder. Han har även lett andra underhållningsprogram som ”Strapetz”, ”Positiva Klubben” och ”Tjocka släkten”.

Annat som Lasse Berghagen gjort

Utöver sin artistkarriär var Lasse engagerad i olika organisationer och var bland annat ordförande i Föreningen Artister Mot Narkotika (FAMN). Han hade även en framgångsrik karriär i Tyskland och gav ut en diktsamling, ”I mina blommiga sandaler”.

Familjen

Lasse var son till professorn och tandläkaren Nils Berghagen och sjuksköterskan Britta. Han var gift två gånger och hade två döttrar, Malin och Maria.

Död

Som en sorglig avslutning på en fantastisk karriär drabbades Lasse av hjärtproblem under sommaren 2023 och avled den 19 oktober samma år.

Stor betydelse för Sverige

Lasse Berghagen kommer alltid att vara en av Sveriges mest älskade artister. Han har berikat våra liv med sin musik, sitt skådespeleri och sin värme.

Vilka utmärkelser

Lasse har fått många utmärkelser genom åren, inklusive SKAPs stipendium, Tigertassen och Lisebergsapplåden. Han har även fått S:t Eriksmedaljen och Illis quorum meruere labores.

Vad mer

Lasse har gett ut flera barnböcker, en diktsamling och en antologi. Han har även skrivit många melodier som har blivit stora hits.

Diskografi

Lasse har en omfattande diskografi som sträcker sig över flera decennier, från hans debutalbum 1969 till ”Bara lite längtan” 2011.

Filmografi

Lasse har även medverkat i filmer och har bland annat lånat sin röst till gorillan Flynt i Disney-filmen Tarzan.