Fluffiga belgiska våfflor med vanilj

Varför inte bjuda på belgiska vaniljvåfflor med lättvispad grädde, bär och lönnsirap på våffeldagen i mars.

Belgiska våfflor är en lite annorlunda smet,  med större rutor och djupare fickor än vanliga våfflor. Du kan äta den till frukost, brunch och lunch. Variera vad du lägger på,  vispad grädde, florsocker, mjuk frukt och avsluta med en topping med allt från choklad, sirap eller smör. Du kan också servera den med vaniljglass och färsk frukt (exempelvis jordgubbar, hallon, blåbär) som efterrätt.

Skriv ut
5 från 1 röst

Belgiska våfflor

Active Time30 minuter
Måltid: Efterrätt, Frukost, lunch, Smårätter
Port: 8 portioner

Ingredienser

  • 2 st  ägg, separerade (vitor och gulor i olika skålar)
  • 0.8 dl socker
  • 180 gr smält smör
  • 3 dl mjölk du kan alltid testa havremjölk
  • dl vetemjöl special
  • ½ msk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • smör, att pensla järnet med

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull. Dra sedan bort från värmen och tillsätt mjölken.
  • Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
  • Vispa upp äggvitan hårt i en bunke, likt en toppig maräng.
  • Vispa äggula med socker vitt och poröst i en annan bunke.
  • Tillsätt sedan smör och mjölkblandningen.
  • Rör försiktigt i mjölblandningen så du får en slät smet.
  • Vänd slutligen ner den hårt vispade äggvitan försiktigt med en slickepott.
  • Smöra järnet och mät i lagom med smet. Låt grädda 2-3 min tills gyllene.
  • Servera dom nygräddade belgiska våfflorna med lättvispad grädde, bär & ringla över lite härlig lönnsirap eller chokladsås!

Tips

Testa gärna att göra ett blåbärssmör till våfflorna.
Blåbärsmör
  • 100 g smör, rumstemperat
  • 30 g färska blåbär
Eller varför inte med bara smör och kanel!
Du kan alltid utesluta vaniljsockret om du vill!

Njut av en belgisk våffla på våffeldagen!