Roliga aprilskämt!

Ingen vill väl bli lurad, men det är fantastiskt kul att luras. 1 april är narrarnas dag över stora delar av världen. Alla har vi säkert blivit lurade någon gång denna dag.

Aprilskämtens ursprung är oklart, men de tidigaste beläggen för traditionen härstammar från 1500-talet. Redan i mitten av 1600-talet förekom det att tidningar publicerade aprilskämt, exempelvis i England, något som fortsatt har varit populärt inom olika massmedia, till dags dato.

April, april din dumma sill – jag kan lura dig vart jag vill

Till Sverige kom tidningsskämten under 1900-talet. Nordiska museet berättar att Svenska Dagbladet läsare narrades 1 april 1911 av meddelandet att en indisk härskare lånat ut 60 elefanter till invigningen av OS i Stockholm 1912. De 50 första elefanterna skulle transportera en orkester som spelade de deltagande ländernas nationalsånger, på de sista tio elefanterna skulle det sitta elefantskötare som ropade ”Lirpa, lirpa”.

April, april, baklänges, alltså.

De som läste artikeln noga förstod att den var ett aprilskämt. Det var bara att fortsätta meningen ”April, april din dumma sill. Jag kan lura dig vart jag vill.

Känt roligt aprilskämt

Aprilskämt 1962

Kjell Stensson som var SVT:s teknikexpert på 60-talet hade ett tv-program som han berättade om nya tekniska nyheter. På den tiden var Tv-sändningarna i svartvit och det var väl knappt ingen som hade stereo att tillgå.

När Stensson började berätta, i tv-sändning, att alla kunde få en modern färg-tv, var det många i vårt tv-tittande land som trodde på honom. Hans  trovärdighet var otroligt hög så när han 1 april 1962 berättade att alla kunde få färg-tv genom att klippa sönder en nylonstrumpa och sätta framför skärmen, ja då tog vi svenskar fram våra saxar och började klippa och trixa.

 Fler aprilskämt i Sverige

1 April 1950 – Öland lossnar

Den 1 april 1950 vaknade de lättlurade av meddelandet i den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

1 April 1979 – Miljöaktivister stänger ner Södermalm

Rapport hade ett aprilskämt i sin nyhetssändning där de berättade att miljöaktivister byggt murar runt Södermalms alla infarter i Stockholm för att få stopp på biltrafiken.

– Utanför barrikaderna blev det i eftermiddags fullt kaos och lynchstämning bland bilisterna, säger reporter Yngve Bertilsson i inslaget.

1 April 1980 – Sommartid införs i smyg

Den 1 april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg, utan att informera någon i detta avlånga land.  Alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt, enligt DN. I verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980, då Sverige fick sommartid för första gången sedan år 1917. Från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.

 

Det var allt för denna gång !