Skräckfilmerna från 80-talet som du blev livrädd för!

80-talet var en riktig guldålder för den som älskade skräckfilm. Det fullkomligt spottades ut filmer i denna genren. Vi gillade verkligen att bli skrämda detta decenniet. Vad var det som gjorde att det blev så många? Någon som har en förklaring?

Här kommer några som vi älskade att bli skrämda till!

Vi börjar med….

1. Klassiska skräckfilmen: The Shining 1980

Jack Torrance (Jack Nicholson), en nykter alkoholist och en misslyckad författare, tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell i Klippiga bergen över vintermånaderna medan hotellet hålls stängt.  Med till hotellet tar han sin fru Wendy (Shelley Duvall) och sin sexårige son Danny (Danny Lloyd).

Hotellet besitter onda krafter, vilket Danny uppfattar redan innan de anlänt till platsen. Senare blir pappan i familjen besatt av en okänd kraft och blir galen – och våldsam.

2. Fredagen den 13:e (Friday the 13th) 1980-1993

Filmen handlar om en grupp tonåringar som öppnar upp ett övergivet läger Camp Crystal Lake efter att en ung pojke drunknat i en närliggande sjö. Tonåringarna kommer sedan, en och en, falla offer Jason Voorhees.

3. Varulvarna (The Howling) 1981

Efter ett dödligt möte med en seriemördare skickas en kvinnlig reporter till en enslig plats där invånarna visar sig vara mer skräckinjagande än vad hon först trodde.

4. Evil dead 1981

Yikess. Den här är riktigt läskig… Fem ungdomar hyr en stuga i skogen och lockar omedvetet fram demoner. (En lågbudgetfilm)

 

5. Huset vid kyrkogården (House by the Cemetary) 1981

En familj flyttar till ett gammalt hus för att komma ifrån New Yorks storstadsrusning. Men sonen i familjen varnas av en flicka att hålla sig borta från huset. Föräldrarna tror honom inte, men det borde de gjort. Något gömmer sig i den mörka källaren …

 

6. Brännmärkt (The Burning) 1981

I skogarna runt ett sommarläger lurar en f.d. lägervaktmästare, ohyggligt brännskadad efter ett misslyckat skämt. Med sinnet lika vanställt som sitt yttre, tar han en blodig hämnd, beväpnad med en häcksax.

7. Alla helgons blodiga natt (Halloween I-VI) 1981-1993

Klassikern. I den första uppföljaren från 1981 fortsätter Dr Loomis att jaga Michael Myers, den förrymda mentalpatienten som han sköt med sex skott, samtidigt som Myers offer Laurie Strode förs till sjukhus. Men liket har försvunnit och terrorn börjar på nytt i den lilla staden…

 

8. Poltergeist 1982

Den här är ju magiskt bra! En klassisk skräckfilm från producenten Steven Spielberg. När andar från ”andra sidan” kidnappar familjen Freelings dotter, går de igenom himmel och helvete för att få tillbaka henne.

De kontaktar paranormala undersökare för att få hjälp, men de har ingen aning om vilka krafter som de måste kämpa mot.

9. The Thing 1982

En grupp bestående av 12 forskare befinner sig på en avsides belägen station på Antarktis, när de upptäcker att rymdväsen som begravts i snön för mer än 100 000 år sedan. Det upptinade monstret orsakar snabbt förödelse, skapar skräck… och förvandlar sig till en av dem.

10. Huset som Gud glömde 2 (Amityville 3-D) 1983

Familjen Montelli flyttar in i ett hus på Long Island, som dessvärre visar sig vara byggt på en helig, gammal indiansk gravplats.

Prästen fader Adamsky försöker varna dem men pappan i familjen viftar bort vidskepelserna.

Så småningom blir hans son Sonny besatt av husets onda demoner och hemskheterna startar…

11. Cujo 1983

Den snälla S:t Bernhardshunden får rabies – och börjar terrorisera hela byn.

Från Stephen Kings roman: Vic och Donna Trentor försöker lappa ihop sitt knepiga äktenskap samtidigt som deras son Tad vill hjälpa den stora och kärleksfulla St. Bernardshunden Cujo.

Men vad han inte vet är att ett bett från en rabiessmittad fladdermus har förvandlat Cujo från rar vovve till en grym mördarmaskin som inte tvekar att slita upp strupen på någon.

12. Terror på Elm Street (Nightmare on Elm Street) 1984

Och så den här, förstås… Okända galningen Freddy Kreuger drar ut på mördartåg – och siktar in sig på barn.

Nancy lider av en fruktansvärd mardröm där hon jagas av en brännskadad mördare med knivhandske.

Hon upptäcker att alla hennes närmaste upplever samma dröm, och snart börjar vännerna bli dödade i sömnen.

Inte ens polisen vet vem som ligger bakom detta blodbad. Men Nancy vet… och då måste hon bege sig till ett gudsförgätet ställe för att få tag i mördaren: I hennes egna mardrömmar.

13. Children of the Corn 1984

Den här riktigt obehagliga… Ett ungt par är fast i en stad där befolkningen har fått för sig att alla vuxna måste dödas.

I Nebraskas majsfält går skörden förlorad. Bönderna ber om regn men förgäves.

En dag anländer en ondskefull pojkpredikant till den lilla staden Gatlin med ett budskap till barnen: ”Endast människoblod kan göra marken fruktbar igen och rädda skörden”.

Tre år senare råkar ett ungt par köra på ett barn i trakten, och till deras förskräckelse är han redan död, med halsen avskuren. De tar med sig liket in till en stad där de verkar vara de enda vuxna …

14. Den onda dockan (Child’s Play) 1988

Och den, ja, just det! En mamma ger sin son en docka i present – vars själ visar sig tillhöra en seriemördare.

Det enda pojken Andy vill ha är en Good Guy-docka och får en sådan på sin födelsedag.

Men denna docka – Chucky – har en själ som tillhör den notoriska mördaren Charles Lee Ray som innan han dog, förde över sin själ med hjälp av voodoo till dockan.

Snart är Chucky en livsfarlig mördare.

15. Jurtjyrkogården (The Pet Semetary) 1989

Bakom en familjs hem i Maine ligger en fruktansvärd hemlighet begravd.

För många familjer innebär det en ny början i livet att flytta. Men för familjen Creed verkar det vara början till slutet.

De har nämligen precis flyttat in bredvid en plats byggd av barns krossade drömmar, Jurtjyrkogården.

Det är en liten bit mark som döljer en mystisk indiansk begravningsplats med kraft att återuppväcka de döda…

16. Det (It) 1990

Och till sist, och absolut läskigast…Sju barn som tvingas att ta fajten med en clown som dödar barn kallas in för att, 30 år senare, döda den elaka och hemska barnamördaren en gång för alla.

”DET” är en skrämmande och omskakande resa in i personliga fobier med Harry Anderson, Annette O’Toole, John Ritter och Richard Thomas.

En illasinnad kraft i en liten stad i nordöstra USA tar skepnad av en clown (Tim Curry), men inte av den sorten som skojar.

Istället skrämmer den vettet ur ungdomarna och för några av dem till en för tidig död – tills några listiga individer slår tillbaka.

Ondskan kommer fram igen 30 år senare: otäckare, ondare, dödligare. Och vännerna som har sin ungdoms skräckupplevelser i gott minne förenas på nytt för att bekämpa den.

 

Det producerades så många fler under 80-talet. Vilken tycker du skrämde dig mest?