Receptlådan

När receptlådan kom slog den igenom med buller och bång. Många var vi som prenumererade på Mästerkockens receptklubb!

För 8,90 år 1973 kunde man välja mellan MÄSTERKOCKEN de Luxe (?) och MÄSTERKOCKEN röd, och få en av dessa samlarboxar samt 24 nya, läckra receptkort hemskickade varje månad.

Ja, inte nog med det, man kunde också slå på stort och skaffa hela den kompletta samlingen med 720 receptkort för 240 kronor, ungefär 1600 kronor i dagens penningvärde, och fylla hela boxen på bara ett år istället för två och ett halvt. Det måste ju ha varit en bra affär redan då. Eller?

Banana split recept

Den här desserten skapades i USA. Namnet kommer från att huvudingrediensen är en banan, som klyvs (split) på längden i två halvor. Tre kulor glass är standard, liksom chokladsås, vispad grädde och körsbär i maraschino.

Gör så här

  1. Fördela glasskulorna på avlånga fat. Skala och dela bananerna på längden och placera bananhalvorna på var sin sida om glasskulorna.
  2. Vispa grädden och spritsa ut den eller lägg på den på glassen. Ringla över chokladsåsen.
  3. Dekorera med körsbären och hackade nötter.

Hajkbananen recept

Ja här var något som fixades lätt och smidigt. Man delade på bananen stoppade i lite choklad och lindade om lite folie.  Sen in i ugnen. Utseendet på bananen när den var klar, är väl upp för diskussion.

  • Sätt ugnen på 200˚C.
  • Skär ett längsgående snitt i bananerna.
  • Bryt bitar av chokladen och tryck ned dessa i snittet på bananerna.
  • (Linda om lite folie. Det går även bra utan folie)
  • Ställ bananerna med chokladen upp i en ugnssäker form. Stek dem i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  • Servera bananen med glass

Bengt Alsterlind i tv programmet Hajk hade många hyss för sig!

Fondue  recept

Nu skulle vi umgås. Alla samlades vid bordet och det fondueades både till höger och vänster. Framförallt fick köttfonduen sitt genomslag. Det räckte med fondue grytan en låga, kött, lite enkla grönsaker och kanske lite gott att dricka till så var festen igång.

Gör så här

  • Skär köttet i 2–3 cm stora bitar. Skär korvarna i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i 3 cm stora bitar. Skala och skär löken i hälften. Rulla ihop baconskivorna.
    Mät upp oljan i en fonduegryta. Oljan ska nå 6–7 cm upp från grytans botten. Ställ grytan på spisen och hetta upp oljan till 180°C. Har du ingen termometer så testa med en bit ljust bröd. Det ska bli gyllenbrunt på 1 minut.
  • Duka fram kött, korvar, bacon, grönsaker, champinjoner, syltlök, sallad och såser på bordet.
  • Låt var och en fritera sina bitar i oljan.

Pizza recept på en klassisk Margherita

Vi lärde oss att äta pizza och den kom för att stanna. Naturligtvis härstammar pizzan från Italien, där vi kan gå tillbaka så långt som till 1843 då Alexandre Dumas den äldre beskrev olika sorters pizzafyllningar.

I Sverige slog pizzan igenom på allvar under 1970-talet.

Här kommer receptet på en klassisk Margherita. Nyckeln är bra råvaror, så satsa på kvalitet, eftersom det är så få ingredienser.

Ingredienser

1 pizza
Pizzadeg
2 1/2 dl vetemjöl special
2 1/2 dl italienskt 00 mjöl (går att byta ut till vetemjöl special)
2 dl vatten
30 g jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk olivolja
Tomatsås
1 burk krossade tomater
1/2 dl olivolja
salt

Topping
50 gram mozzarella
1 paket buffelmozzarella
Färsk basilika
Flingsalt

Gör så här:

Degen:

  • Smula ned jästen och tillsätt vatten och oljan.
  • Blanda ut så att jästen löses upp.
  • Vänd i allt mjöl och saltet.
  • Knåda degen ordentligt i bunken, tills den sätter sig ordentligt och gluten bildas.
  • Låt därefter degen vila i 30 minuter i bunken.
  • Ta sedan upp den och knåda den igen.
  • Låt sedan degen jäsa upp i en timme innan du knådar ned den och ställer i kylskåpet och låter vila över natten.
  • Ta ut degen ungefär 3 timmar innan användning och forma två bollar.
  • Låt dem sedan jäsa i rumstemperatur tills de fördubblats i storlek. Då är de redo att använda och bakas ut!

Gör en tomatbas genom att blanda krossade tomater med en riktigt god olivolja och salt. Smaka av tills den blir tillräcklig salt och aromatisk av olivoljan.

Baka ut pizzadegen. På med tomatsås och mozzarella och in i ugnen på högsta möjliga temperatur i ca 10 minuter

När pizzan är klar drar du sönder bitar av buffelmozzarellan för hand och lägger på varje bit. Toppa pizzan med färsk basilika.

Droppa över lite olivolja och flingsalt och servera!

 

Smörgåstårta

Det är nu den kom och gillades av det flesta. Vilken njutning vissa tårtor kunde ge, när andra kunde vara torra och tradiga.

 

Päronhalvor med After Eight

Det serverades på många fester och hur gott var det egentligen?

Gör så här

  1. Sätt på ugnen. Lägg päronhalvorna utan spad på ett ungssäkert fat. Lägg en mintchokladkaka på varje halva. Sätt in fatet mitt i ugnen och låt det stå tills chokladen smält, ca 10 min. Servera päronen varma med vaniljglass eller vispad grädde.
  2. I mikrovågsugn: Tillaga på full effekt 2-3 min.

 

 Det var allt för denna gång!

Dela på sociala medier så andra får veta vad som åts!