1980 – Det nya decenniet lovar så mycket!

Flickrummen pryddes av affischer på väggarna. Man läste Starlet, egen telefon i sitt rum och många av oss bar T-shirt med I love (hjärta) NY

Kärnkraftomröstningen

Söndagen den 23 mars genomförs en folkomröstning  i Sverige om kärnkraften.  Linje 2 får flest röster. Men på grund av att det var tre olika linjer är det många som anser att resultatet är svårtolkat. Linje 2, Avveckla kärnkraften – men med förnuft, innebär att de reaktorer som är i drift skall köras vidare tills de successivt avvecklats.

  • Linje 1, som företräddes av Moderata Samlingspartiet, fick runt 18.9% – Energi för Sverige -ja till kärnkraft.
  • Linje 2 fick runt 39.1 % som företräddes av Socialdemokraterna arbetarpartiet, LO och Folkpartiet
  • Linje 3, som företräddes av Centern, Kristen Demokratisk Samling och Vänsterpartiet kommunisterna fick ca 38.7 % medan valdeltagandet är 75.6 %.

Omröstning kärnkraften 1980

Matematik

Hej Matematik kommer ut och lär ut grunderna i de lägre klasserna!

Hej matematik åk 1

Pac-Man

1980 kommer Pac-Man ut som dataspel. Det fanns även som arkadspel – där du fick lägga i en slant för att spela en omgång.

Maskinskrivning

Det blir en obligatorisk undervisning i maskinskrivning. Det var viktigt att ha rätt fingersättning för att förbereda dig för jobben och den ljusa framtiden som nu fanns i Sverige.

De svenska Facit maskinerna fanns i de flesta skolsalar och företag, men tyvärr lyckades aldrig Facit klara sig igenom den nya tekniken, datan.

En facit och en IBM skrivmaskin

Sällskapsresan

Den 22 augusti  har Lasse Åbergs film Sällskapsresan svensk premiär och blir en publikframgång. Vi får lära känna Stig-Helmer, Ole Bramserud, Bertil ”Berra” Olsson. Succén är ett faktum och vi älskar än idag att se denna fantastiska film.

Handlingen kretsar kring Stig-Helmer (Åberg) och den fiktiva Gran Canaria-orten, Nueva Estocolmo. Stig-Helmer hamnar bredvid norrmannen Ole på flyget ner, och tvingas även dela hotellrum.

Och så har vi Pepes Bodega. Alla som sett Sällskapsresan känner till hur Berra och Robban ägnar hela filmen åt att leta efter denna åtråvärda bodega. Målet är ryktet om att de serverar åttioprocentig rom i vinflaskor.

USA:s 40:e president

Den 4 november vinner republikanen Ronald Reagan presidentvalet i USA.  Han vinner före demokraten Jimmy Carter och den politiske vilden John B. Anderson. Före sin politiska karriär arbetade Reagan som fackförbundsordförande, skådespelare, sportkommentator och badvakt.
Embed from Getty Images

Kostcirkeln

Kostcirkeln finns nu överallt. Den dyker upp i alla sammanhang och inte minst i skolans värld.  Den var gjord efter amerikansk modell och innehöll sju huvudgrupper av livsmedel som man skulle äta varje dag. (1992 kommer tallriksmodellen och 2013 döms den ut av grundaren själv.)

kostcirkeln

John Lennon mördas

Den 8 december skakas världen av beskedet att John Lennon 40-år,  brittiske sångare, låtskrivaren och tidigare Beatles-medlemmen mördats i New York av 25-årige Mark David Chapman.