70-talet präglades av demonstrationer, flower power, psykedeliska droger, politiska budskap och trendiga jeans. Det var en storhetstid för svensk musik och idrott. TV-programmen som skulle forma vår barndom och inte att förglömma en gnutta pornografi.

Pink Floyd banade vägen för hippiekulturen och miljöfrågor tog allt mer och mer plats.

Den typiske 70-talisten var duktig, solidarisk, sönderstressad och en smula ironisk.

Hände det inte mycket på 70-talet ändå?

Du växte upp i knät på rökande rödvinsdrickande hippieföräldrar och lyssnade på högljudda diskussioner om Che Guevara och Pinochet.
Olof Palme var statsminister och på radion spelades progg och alla låg med alla. Den lille 70-talisten skulle tänka på barnen i Afrika om man lämnade mat på tallriken.

”Tänk på barnen i Afrika” var en vanlig fras i svenska hem och skolor.

Här kommer 11 olika saker som ingen på 70-talet kan ha missat!

1. ABBA slår igenom med låten Waterloo år 1974 på melodifestivalen för att sen vinna Eurovision Song Contest.

Gruppens första album var Ring ring 1973. Det stora internationella genombrottet kom i Eurovision Song Contest 1974, där gruppen framförde det vinnande bidraget ”Waterloo”.  Ja jösses va stolta vi var.

2. V-Jeans

Klädmärket Gul & Blå, som startats på 60-talet, fick sin första stora succé med jeansmodellen V som bars av var och varannan under 70-talet. Det var en mycket vanlig företeelse att man behövde hjälp med att ta på sig jeansen. 

3. Proggrörelsen

Även om musiken redan kom i slutet av 60-talet men proggrörelsen fick sin början med två musikfestivaler på Gärdet i Stockholm 1970. Bland de största grupperna under 70-talet märktes Hoola Bandoola Band och Nationalteatern.

Vem har inte, som är uppväxt på 70-talet, suttit och festat till ”Livet är fest” med Nationalteatern?

4. Behån skapade debatt och vissa ville bränna behån, den sexuella revolutionen var här för och stanna.

Behåbränning förekom som någon slags protest hos vänsterradikala feminister på 1960- och 1970-talet,  mycket talar även för att det  var något som journalister konstruerat för att få rubriker och blev sen en verklighet i större skala.

Begreppet behåbränning kom till i och med en Miss America-tävling år 1968 där en grupp vänsterradikaler protesterade mot att kvinnosynen hade blivit sexistisk.

De som protesterade slängde sina accessoarer som förknippades med kvinnoförtryck. Saker som de slängde var allt från behåar och lösögonfransar.

5. Flygande Jacob

Rätten, som uppkallats efter upphovsmannen Ove Jacobsson, presenterades först i tidskriften ”Allt om mat” 1976. Ingredienserna? Kyckling, stekt bacon, banan, vispgrädde, chilisås och salta jordnötter. Vill du ha receptet på Flygande Jacob hittar du det här! 

6. Tågluffarkortet, eller interrailbiljetter!

Kortet var en internationell idé som 21 länder gick med på. Detta gjorde så att ungdomar under 21 år kunde tågluffa i hela Europa och Sverige. Detta var för att fira 50-årsjubileum av den internationella järnvägsunionen. Det blev början på en boom av tågluffande studenter i hela Europa, så även i Sverige.

7. Sminket

Ögonen skulle sminkas med ögonskugga i grönt, ljusblå och lila.

8. Blommor, broderat och batik

Blommor, broderat och batik är 70 talets nyckelord.  Modet var en matchande blandning mellan hemgjorda kläder, modemärken och second hand.

9 Spola kröken 1971

Kampanjen för att minska supandet i vårt avlånga land startade 1971 och engagerade såväl idrottsrörelse som musikbransch. Även privatpersoner kunde ses bära tröjan med den omtalade loggan.

10. Ingemar Stenmark

När Ingemar Stenmark åkte utför, så stannade Sverige. Hela svenska folket tittade. Dä ä bar å åk!
Även om Björn Borg nådde ofantliga framgångar i tennisvärlden under årtionden var det på vinterhalvåret som Sverige stod stilla.


Läs även Svenska idrottare genom tiderna.

11. O ja, kände man sig lite ”Vilse i pannkakan” så fanns det något för dig

Älskat barnprogram eller det som förstörde vår barndom? Åsikterna går isär om programmet där Staffan Westerberg skrivit manus och själv spelade huvudrollen.

Framför allt blev många barn livrädda för karaktären ”Storpotäten”.

 

 

Vi hade en 12:a på gång men den var vi tvungna till att utesluta. Sverige, google och facebook är inte redo för allt som skedde på 70talet.

 

DELA MED DIG AV 70-talet till andra!