Citronmarängpaj
Citronpaj med frasig maräng och en krämig, sötsyrlig fyllning är makalöst gott. En klick grädde till och lyckan är fullständig!
Måltid: Dessert, Efterrätt
Port: 1 paj
Mördegen
- 200 gr kallt smör
- 1 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 st ägg
Citroncurd
- 2 st gelatinblad
- 2 dl färskpressad citronjuice
- 3 msk finrivet citronskal
- 3 ½ dl
strösocker
- 4 st äggulor
- 4 st ägg
- 150 gr smör
Italiensk maräng
- 4 st äggvitor
- 2 ½ dl strösocker
- ¾ dl vatten
Mördegen
Skär smöret i tärningar.
Nyp ihop smör, socker, mjöl och salt i en bunke till en smulig deg.
Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg.
Tillsätt ev några msk kallt vatten.
Lägg i plastfolie i kylen 30 minuter.
Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta ca 28 cm stor form. Om du vill göra 10 stycken mindre pajer då stansar du ut 10 små rundlar (för 10 st) och tryck ut i tartlettformar, ca 8 cm i diameter.
Nagga med en gaffel och ställ i frysen 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda pajenformen ca 10-15 minuter eller tartletterna 5–10 minuter tills de är gyllene. Låt svalna.
Citroncurd
Blanda citronjuice och -skal, socker, äggulor och ägg i en kastrull.
Sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar 3–5 minuter.
Ta från värmen och rör ner gelatinbladen och sedan smöret, lite i taget.
Sila genom en finmaskig sil.
Fyll curden i pajformen eller skalen och låt stelna i kylen minst 2 timmar.
Italiensk maräng
Vispa sakta upp äggvitor till en maräng i en maskin eller med elvisp.
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka till 121°C.
Öka hastigheten på vispningen och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle i äggvitan och vispa 5–10 minuter tills marängen svalnar.
Spritsa eller bred ut marängen på pajerna och bränn av med en gasolbrännare. Förvara i kylen till servering.