Ja jösses vad tiden går fort.  Ibland känns det inte som så länge sedan för att lite senare kännas som om ”det var länge sedan.  Här kommer lite händelser som förändrade vårt sätt att se på världen.

Pippi Långstrump – Världens starkaste tjej

Det är 1969 som Pippi Långstrump kommer upp som TV-Serie och det är nu det stora genombrottet sker. Vi får Pippi direkt in i rutan och vi barn satt som fastklistrade och ville bli som Pippi.  13 avsnitt blev det.

 1. ”Pippi flyttar in i Villa Villekulla”
 2. ”Pippi är sakletare och går på kalas”
 3. ”Pippi går i affärer”
 4. ”Pippi ordnar en utflykt”
 5. ”Pippi får besök av tjuvar”
 6. ”Pippi går på tivoli”
 7. ”Pippi i den första snön”
 8. ”Pippis jul”
 9. ”Pippi hittar en spunk”
 10. ”Pippis ballongfärd”
 11. ”Pippi är skeppsbruten”
 12. ”Pippi håller avskedskalas”
 13. ”Pippi går ombord”

 

Pippi Långstrump

 

Första månpromenaden

Med en svensk kamera från Hasselblad förevigades den första månlandningen 1969.

”Det är ett litet steg för en människa, men ett jättelikt språng för mänskligheten!”

Dessa berömda ord sas av Neil Armstrong, när han den 20 juli 1969 som den första människan sätter sin fot på månens yta. Han och Edwin ”Buzz” Aldrin har landat med månlandaren Örnen i Stillhetens hav medan den tredje av astronauterna, Michael Collins, fortsätter i omloppsbana runt månen med moderfartyget.

Första månlandningen

 

Legendariska Woodstockfestivalen

Woodstockfestivalen hölls för första gången och blev direkt en hit. Den hölls 15-17 augusti 1969 på ägorna till en mjölkfarm nära staden Bethel, New York.

Några berömda framträdanden från festivalen var Janis Joplins med sin starka röst och karaktär,  Jimi Hendrix tolkning av den amerikanska nationalsången, Santanas långa synkoper, Ravi Shankars gitarrsolon och Richie Havens suggestiva gitarrlåt ”Freedom”.

Budskapet ”Three days of peace and music” (Tre dagar av fred och musik) blev det som kom att representera hippieeran, och livsstilen i slutet på 1960-talet.

Själv minns jag att de äldre i min omgivning bar hippiekläder och rökte på.

Woodstock

 

Watergate – Skandalen som skakade USA

1969 blev Richard Nixon den 37:e presidenten i USA.

Watergateaffären, Watergateskandalen, var en stor politisk skandal som inträffade i USA på 1970-talet som en följd av inbrottet i Democratic National Committees (DNC) högkvarter i Watergate-kontorskomplexet i Washington, D.C. den 17 juni 1972, och Nixon-administrationens försök till mörkläggning av sin inblandning.

 

Richard Nixon

 

The Beatles allra sista spelning

Denna framgångssaga tog slut den 30 januari 1969 då de hade sin takkonsert ”The Beatles’ rooftop concert” på taket på Apple Corps, vid 3 Savile Row i London. Under ett framförande på 42 minuter spelade Beatles nio tagningar av fem låtar, innan Metropolitan Police kom och bad dem sänka volymen. Konserten filmades, och inspelningar från konserten användes i dokumentärfilmen Let It Be (1970).

Inget pressmeddelande skickades ut och konserten genomfördes mitt i lunchrusningen.

De fyra unga männen hade en typisk brittisk stil och höll unga hjärtan och öron i ett fast grepp i många år.

 

Beatles omslag

 

Vi får två TV kanaler

Den 5 december 1969 startade den andra svenska tv-kanalen TV2.

Klockan 6 på morgonen den 5 december började Carl-Uno Sjöblom som ”testpratare” med småprat, grammofonmusik till stillbilder och med några filmstumpar. Han fortsatte till klockan 18 då programmen började.

Radiochefen Olof Rydbeck fick en minut på sig att inviga kanalen, därefter följde Babar, TV-nytt med den första sändningen av Rapport, Mumintrollet i färg, Gamla och nya bilder i färg, premiären av Direkt – veckan som gick med Åke Ortmark som programledare, samt avslutades med Shirley Bassey och The Young Generation.

 

1969 TV2

 

Stormarnas höst 1969 – Septemberstormen och Allahelgonastormen

Hösten 1969 drabbades Sverige av två massiva stormar. Den 22 september 1969 drog Septemberorkanen över landet med 10 döda som resultat och över 500 miljoner i kostnader.

Någon månad senare var det dags igen. Då drog Allahelgonaorkanen in över landet som orsakade stor förödelse och 6 människor rapporterats ha dödats. Utöver detta var skadorna massiva på såväl skog som byggnader.

 

Storm

 

Humorserien ”Monty Pythons flying circus” 

Den klassiska humorserien Monty Pythons flying circus sändes för första gången. The Ministry of Silly Walks, Dead Parrot och the Lumberjack Song. Tre legendariska sketcher som alla har sitt ursprung i Monty Pythons humorserie Flying Circus.

Serien som gick i fyra säsonger hade sin premiär den 5 oktober 1969. Komikergänget har kommit att ha en stark påverkan på svensk humor.

Den klassiska humorserien Monty Pythons flying circus sändes för första gången