Jörn Donner blev 86 år

 

Många är vi som minns Jörn Donner när han satt och kedjerökte i studion, han hade en förmåga att leva rövare och samtidigt ha glimten i ögat.  Här är den ende finländare som mottagit en Oscar, detta genom sin roll som producent för filmen ”Fanny och Alexander” 1982.  Han regisserade bland annat filmatiseringen av Märta Tikkanens ”Män kan inte våldtas”.

Att beskriva Jörn Donner är inte enkelt, men har var ”mycket”.  Han beskrevs som ”Finlands argaste unga man” av Bo Strömstedt i Expressen. Han blev känd som provokatör och har beskrivits som en finlandssvensk outsider i den svenska kulturvärlden.

I ett uttalande skriver familjen: “I dag, torsdagen den 30 januari kl 14.30 avled Jörn Donner i Triangelsjukhuset i Helsingfors, i närvaro av kärnfamiljen efter en långvarig lungsjukdom, eller som han själv skulle ha uttryckt det, ‘av hög ålder’, skriver DN.

Han var en svenskspråkig, finländsk författare, filmregissör, filmproducent, journalist, kritiker och politiker (för SFP, SDP och DFFF).

I nedanstående tv-program ”Gäst Hos Hagge” ser vi honom och hans personligenhet.  Dock var det ”Rökning förbjuden” ”Förbjudet att svära” och ”Spriförtäring förbjuden”.

Tack för alla härliga minnen Jörn Donner.