Det finns inte ord när Sveriges genom tiderna största och mest kända entreprenör gått ur tiden.

Alla medier världen minns och sörjer nu denna man.

Ingvar Feodor Kamprad, född 30 mars 1926 i Pjätteryd, död 27 januari 2018 i Liatorp var en svensk entreprenör och grundare av möbelkedjan Ikea.

Han växte upp på den småländska gården Älmtaryd i Agunnaryds socken i Ljungby kommun i Kronobergs län. Gården var den största i trakten och omfattade 450 hektar av huvudsakligen skogsmark. Hans farfars far (död 1890) var en förmögen godsägare i Altenburger Land i Thüringen.

Hans farfar Achim Kamprad (död 1897) invandrade 1896 från Tyskland med sin hustru Franziska, kallad Fanny, samt sönerna Franz Feodor och Erwin Erich. Ingvar Kamprad var avlägset släkt med tyske fältmarskalken och rikspresidenten Paul von Hindenburg.

Hans mor Berta var dotter till C.B. Nilsson, som drev en stor persehandel i Älmhult.

Under Ingvar Kamprads första levnadsår var familjen bosatt på Majtorp, en gård i Älmhult som modern fått i bröllopsgåva av sin far. 1933 flyttade familjen till Älmtaryd, där fadern Feodor Kamprad redan 1918 formellt tog över gården.

Kamprad var gift två gånger. I första äktenskapet, med Kerstin Wadling, fick han en adopterad dotter, Annika Kihlbom. I det andra, med Margaretha Stennert (1940–2011) i Stockholm, fick han tre söner, Peter, Jonas och Mathias Kamprad.

Han var bosatt på en gård utanför Liatorp, i Älmhults kommun. Ingvar Kamprad dog 27 januari 2018 efter en kort tids sjukdom.

Kamprad startade Ikea 1943 och företagsnamnet är bildat av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Från 1988 hade Ingvar Kamprad inte längre någon operativ roll i företaget men men fortsatt att bidra som rådgivare.

Kamprad rankades som en av de rikaste personerna i världen. I juli 2012 uppskattade tidskriften Bloomberg hans förmögenhet till 36 miljarder dollar, vilket då gjorde honom till den femte rikaste personen i världen.

Hur det började

Ingvar Kamprad började sälja tändstickor redan vid fem till sex års ålder och som tioåring cyklade han runt i bygden och sålde julglitter, fisk, tändstickor, med mera. Han grundade Ikea den 15 juli 1943 och det var ursprungligen ett postorder-företag utan några egna butiker. Möbelförsäljningen inleddes 1947.

Den första Ikea-katalogen kom 1951. Två år senare köpte han en snickerifabrik i Älmhult och gjorde om den till möbelutställningshall. De platta paketen kom 1955, en idé av formgivaren Gillis Lundgren. (NK hade dock börjat med detta 1943.)

Det första varuhuset öppnade 1958 i Älmhult. År 1965 invigdes varuhuset vid Kungens kurva utanför Stockholm. Utformningen hade inspirerats av Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Från 1988 hade Ingvar Kamprad inte längre någon operativ roll i företaget men men fortsatt att bidra som rådgivare.

Ingvar Kamprad är troligen 1900-talets mest kände svenske entreprenör. När han för ett halvsekel sedan introducerade helt nya och effektivare metoder inom möbelhandeln utsattes han dock för bojkotter av leverantörer och möbelmässor.

Därför tvingades han att söka leverantörer utomlands, vilket lade grunden till företagets framgångsrika lågprislinje.

De flesta av oss har nog något från IKEA i vårt hem!

Tack Ingvar för allt du gett oss och att du varit sådan inspirations källa för många.

Vila i frid!

Källa: Wikipedia

DELA INLÄGGET PÅ DIN SOCIALA PLATTFORM