Ända sedan Charlie Chaplin gjorde den stumfilmen A Dog’s Life 1918, har hundar funnits med i filmer. Det har varit Disney-hundar, några har haft huvudrollen som i Beethoven eller en liten valp som ”stulit” uppmärksamheten från någon scen.

En del har använts för att utsättas för prövningar, som hunden Laika. Här är några av våra favorithundstjärnor som vi tycker är de största hundarna i filmhistorien.

Hunden är människans bästa vän

Båtsman

Vi på Saltkråkan är TV serien som sände sitt första avsnitt 18 januari 1964. Snabbt blev Båtsman en favorit och Sankt bernhardshunden  blev snabbt en favorit.

Lassie


Lassie är en fiktiv hund i ett flertal böcker, filmer och TV-serier. Hon är en ovanligt intelligent collietik. Den första filmen om Lassie, Lassie på äventyr, kom ut 1943.

Sen kom uttrycket ”Jag mötte Lassie”

Jag mötte Lassie var från början en låt av Ainbusk Singers som låg på Svensktoppen 1990-1991. genom en krönika i expressen med samma namn fick begreppet en annan betydelse som en beskrivning på fåniga meriter.

Lady och Lufsen

Det finns många Disney-hundar att välja mellan, men Lady och Lufsen från 1955 är utan tvekan bäst. Scenen där dom äter spaghetti tillsammans och ”läpparna” rör vid varandra medan Bella Notte spelar i bakgrunden är en av de mest ikoniska i filmhistoriken.

 

Beethoven

Ännu en Sankt Bernhardshund. Det hade känts konstigt att inte ha med Beethoven, en filmhund som blev en stor stjärna.

Toto

Hunden från Trollkarlen från Oz. Det är tack vare Toto som allting sker. Dorothy Gale (som spelas av en ung Judy Garland) bor på en liten gård i Kansas med sin tant Em och farbror Henry.På gården finns också lantarbetarna Hunk, Hickory och Zeke, men inga andra barn i Dorothys egen ålder.

En dag rusar Dorothy hemåt efter att hennes älskade hund Toto jagat en katt som tillhör traktens inflytelserika Miss Almira Gulch, som därefter hotar med att avliva Toto.

Ingen lyssnar på Dorothy och ingen vågar heller hindra den elaka miss Gulch från att ta Toto. Toto lyckas emellertid smita hem igen, och förtvivlad beslutar sig Dorothy för att rymma hemifrån med Toto.

 

Milou

Den lilla vita foxterrien som var följeslagare åt TinTin.

Milou är en lojal hund som alltid följer sin husse på hans äventyr, även om Milou själv inte är särskilt intresserad av dem.

Milou brukar varna Tintin för kommande farligheter eller oroligt konstaterar att de håller på att bli insyltade i något. Ofta måste Milou hjälpa sin husse, typiskt när Tintin blivit tillfångatagen, men andra gånger ställer han till det för Tintin i sin jakt på mat eller genom att själv bli tillfångatagen.

Milou glöms ibland bort även av Tintin; ett exempel är i Månen tur och retur (del 1) där han traskar omkring i raketbyggnadshallen iförd en (alldeles för stor) skyddsdräkt vilken skulle ha tagits av redan i reaktorhallen.

Det som kan avleda Milous fokus från sin husse är då han får möjlighet att:

  • Jaga katter
  • Samla på ben
  • Dricka whisky. Milou har nämligen fått smak på denna dryck och då gärna av samma märke som kapten Haddock, Loch Lomond. Milou är vid flera tillfällen berusad i serien.

 

Har vi missat din hund favorit?  Lämna gärna en kommentar