Hunden är människans bästa vän

Ända sedan Charlie Chaplin gjorde den stumfilmen A Dog’s Life 1918, har hundar funnits med i filmer. Det har varit Disney-hundar, några har haft huvudrollen som i Beethoven eller en liten valp som “stulit” uppmärksamheten från någon scen. En del har använts för att utsättas för prövningar, som hunden Laika.

Här är några av våra favorithundstjärnor som vi tycker är de största hundarna i filmhistorien.

Båtsman

Vi på Saltkråkan är TV serien som sände sitt första avsnitt 18 januari 1964. Snabbt blev Båtsman en favorit och Sankt bernhardshunden  blev snabbt en favorit.Lassie

Lassie är en fiktiv hund i ett flertal böcker, filmer och TV-serier. Hon är en ovanligt intelligent collietik. Den första filmen om Lassie, Lassie på äventyr, kom ut 1943.

Sen kom uttrycket “Jag mötte Lassie”

Jag mötte Lassie var från början en låt av Ainbusk Singers som låg på Svensktoppen 1990-1991. genom en krönika i expressen med samma namn fick begreppet en annan betydelse som en beskrivning på fåniga meriter.

Lady och Lufsen

Det finns många Disney-hundar att välja mellan, men Lady och Lufsen från 1955 är utan tvekan bäst.

Scenen där dom äter spaghetti tillsammans och “läpparna” rör vid varandra medan Bella Notte spelar i bakgrunden är en av de mest ikoniska i filmhistoriken. 

Beethoven

Ännu en Sankt Bernhardshund.

Det hade kännts konstigt att inte ha med Beethoven, en filmhund som blev en stor stjärna, ja så stor att det gjordes åtta filmer om honom.

 

[

Toto

Hunden från Trollkarlen från Oz. 

Milou

Den lilla vita fox terrien som var följeslagare åt TinTin.

 

.Har vi missat din hund favorit?  Lämna gärna en kommentar!