1. Fast telefon

Innan mobiltelefoner och telefonsvarare var detta enda sättet att komma i kontakt med människor och du var tvungen att vara hemma samtidigt som de ringde. Vem minns inte när man hörde telefonen ringa när man var på väg att låsa upp ytterdörren, för att sen höra en död ton i luren. Man hade missat samtalet.


2. Brev

Idag när vi får ett personligt brev är det lite pittoresk och kanske lite romantiskt. Man hade brevvänner och köpte fina brevpapper med matchande kuvert till.

 

3. Telefonkatalog

Varje år kom telefonkatalofen ut, en tung tegelsten, som levererades till din dörr. När man skulle leta efter ett telefonnumer var man tvungen att veta exakt hur man stavade namnet.

 

4. Telefonkiosk

Foto Holger Ellgaard

 

När man hängde på stan, eller vill ha kontakt med någon när man inte var hemma, så fanns det telefonkiosker strategiskt utplacerade.


5. VHS

 

Om man ville se en film var det enda sättet gå till videobutiken och hyra den. Tänk då du var tvungen att gå upp, ta på dig kläder och ta dig ut för att fixa detta. Eller så kanske hoppades du på att någon sa: ”Vad säger du om en filmkväll, ska vi hyra ”The Shining” ?

 

6. Framkallning av bilder

Först och främst måste du vara mycket noga med vad du fångade på bild. Du hade bara 24 eller 36 bilder i en rulle, så det var inte så att du tog bilder hur som helst.

För det andra hade du ingen aning om hur ett foto såg ut, kanske alla hade sina ögon stängda eller du som tog bilden satte ditt finger i bilden.

För det tredje var du tvungen att betala för att se dina bilder och du var tvungen att gå till en plats för att få dem framkallade.


7. Radio och bergsprängare

Om du hade en låt i ditt huvud och du ville höra den, var det vanligtvis där den stannade. 

Vilken sak är det du INTE saknar idag?  Lämna gärna en kommentar!

 

Dela på Social media