Myterna, idéerna och hoten

Som människor lär vi oss konstant nya saker om miljön omkring oss. Ibland så råkar det bara vara så att ”vi blir lärda” något som är helt fel och vips så har halva samhället snappat upp det som en absolut sanning. Som ni säkert minns så ansågs cigaretter att vara bra för hälsan, att svälja tuggummi var oerhört farligt och om du knäcker fingrarna för mycket så kan du få ledgångsreumatism.

Den stora frågar är om våra föräldrar trodde på allt de sa eller om de sa saker bara för att få oss barn att lyssna eller att lämna dom ifred. Vilka av myterna, idéerna och hoten nedanför fick du till dig?

Fyrkantiga ögon

När du var liten sa garanterat dina föräldrar till dig att dina ögon skulle bli fyrkantiga om du tittade för mycket på tv.

Fyrkantiga ögon om du tittar

Skela med ögonen

En annan klassiker när man var liten var att om du skelade med dina ögon så skulle de fastna i den positionen. Om detta stämmer? Givetvis inte, dina ögon kan inte fastna i en viss position bara för att du tittar på ett onaturligt sätt. Sen är det kanske skönare att inte göra det, men det är ju upp till var och en.


Om du går ut med blött hår blir du sjuk

Var kommer det här ifrån? Blött hår har ju ingenting med förkylningar att göra? Vet någon hur denna myt har uppstått?

Du blir snäll av pepparkakor

Och visst stämmer det att ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma (som oftast ingår i pepparkaks-degen) är kända för att vara snälla mot magen. Men om pepparkakor kommer göra dig snäll behöver du nog testa fram själv. Blink blink

 

Ät 6-8 skivor bröd om dagen.

På 70 talet så ansåg en hel del människor att det var hälsosamt att äta 6-8 skivor bröd om dagen. Hur uppkom denna smarta idén egentligen? Jo, brödinstitutet som var bageriernas PR-byrå hade finansieringsproblem och skapade ett samarbete med socialstyrelsen som deras generaldirektör sen godkände. Exakt hur djup detta samarbete gick är svårt att säga, men ett samarbete av något slag fanns det

.

Cigaretter är bra för hälsan!

”Känt folk röker Kent” – ”Jag har också gått över till prins”

För inte så länge sedan var rökning modernt och glamoröst – i dag är det bland det mest förbjudna.

Bli inte lurad och lyssna på din doktor. Rök en fräsch cigarett! Från 30-50 talet så ansågs inte cigaretter att vara farliga även att rökare hostade och hade sig. För att lugna befolkningen så anlitade tobaksföretagen doktorer (Eller ja, modeller uppklädda i vita doktorskläder) som förklarade att det var inte cigaretterna som var farliga utan att det var damm, bakterier eller att cigaretten hade för lite mentol. Det var därför du hostade, det var inte cigarettens fel.

Tillverkarna menade till och med att vissa märken var hälsosamma. I en annons från 1930 hävdades t.ex. att Lucky Strike var skonsam för halsen eftersom tobaken rostas i stället för att soltorkas.

Påståendet backades upp av 20 679 läkare, ett stöd man fick genom att skicka gratis cigaretter till cirka 150 000 läkare i USA under tre år och be dem svara på frågan om Lucky Strike irriterade halsen mindre än andra cigaretter.

Ett påstått fakta (eller om det är något nytt påhitt), är att år 2010 så publicerades en väl utförd analys av cigaretter och Parkinsons sjukdom i journalen Neurology. Där fastslog de att långtidsrökare har mindre chans att få Parkinsons. De var osäkra om varför rökning skyddade emot detta, slutsatsen var att det var inte antalet cigarette som skyddade utan att det berodde på hur många år du hade rökt.  Så medans rökning förmodligen kommer att förstöra din kropp och lungor så kanske du undkommer Parkinsons.

Du får kramp om du badar direkt efter maten.

Vänta 30-60 minuter innan du badar, annars kan du få kramp och drunkna! Det är nog många av oss som hörde detta av våra föräldrar. Teorin var att när magen bryter ner maten så ökar tillförseln av blood, vilket givetvis betydde att det fanns mindre blod i resten av kroppen vilken gjorde att du lättare fick kramper!

Läser du i mörker förstör du synen.

Hände det dig någon gång att du som barn satt och läste i ett mörkt rum eftersom du var lite för lat för att gå och tända? Kanske kom din mamma inrusandes och sa åt dig att tända lampan eftersom din syn kunde försämras? Ja vi är inte förvånade att hon gjorde så där för att skrämma upp dig, du kan nämligen få huvudvärk om du läser i mörkret eftersom du måste anstränga dig mer. Men försämras din syn av det? Nej.

 

Det är farligt att svälja tuggummi, det kan fastna i tarmarna så du måste opereras.

Fick du panik när du svalde tuggummin som barn? För du minns väl att om du sväljer ett tuggummi så kommer det vara fast där i sju år?

Fast du tror väl inte på detta? Nej vi tänkte väl det, för om du sväljer ett tuggummi så kommer det självklart inte att ligga kvar i magen i sju år. Däremot kan det ta lite längre tid för det att ta sig igenom hela systemet för att sedan komma ut. Men ut kommer det!

 

Om du knäcker fingrarna så kan du få ledgångsreumatism.

Oavsett hur många människor i din närhet tycker att det är irriterande att du knäcker dina fingrar så är inte detta sant. Men det var ju ett bra försök att få dig att sluta!

Har du någon gammal myt som du växte upp med?

Dela med dig – det är alltid kul att höra!