Hem från 70-talet

70-talet var då man knappast såg ”ljust och fräscht” i hemmen.  Det var dock en tid av gemenskap och öppenhet. Fortfarande än idag så har vissa av oss en hatkärlek till denna tid och och för andra så finns det en oändlig inspiration.

Färgerna

Vi är många som minns tillbaka till de färger som inspirerade oss, orange, brunt och det till synes omåttligt populära avokadogröna. Dessa färger fanns på badrumsporslinet, middagsservisen eller heltäckningsmattan.  Jag minns själv min bruna heltäckningsmatta med blommigt mönster i mitt rum.

 

Murrigt, plast och disco

Med detta murriga kom också en mjukhet. Vi köpte soffor som skulle vara i manchester eller plysch. Mattorna fick gärna vara lurviga,  yviga och gärna med stora mönster.

OCH det är nu discon slog igenom på allvar. Det var slutet på den blomstrande hippie-eran och flera glamorösa discon öppnades. Plastmöblerna började dyka upp i våra hem. Och framförallt de fria formerna växte fram tillsammans med färgexplosionerna och mönstren.

Vi började sätta trä på väggarna och furupanelen var en av favoriterna.

70 tals hem

 

Gillestugan

Gillestugan blev alltmer populärare och det var där man hängde. Rummet i källaren inreddes och där ville vi gärna ha en heltäckningsmatta med kanske något psykedeliska mönster på och framförallt de rätta färgerna.

 

 

 

 

Badrummet

Självklart skulle badrummet följa samma stil och mönster. Jag minns ett badrum hos en kompis som gjorde mig snurrig. Porslinet skulle gärna vara färgat och definitivt inte i vitt. Ville man ha en ljusare variant skulle det vara i en krämigare ljusare färg.

 

Fondtapeten

Slutet på 70-talet tar fondtapeten fart. Den sattes på väggen och på dörrar. Motivet var oftast taget från naturen och den sattes på väggen. Dörrarna hade fler valmöjligheter. Själv hade jag något hästmotiv på en av mina dörrar i mitt rum.

Fondvägg 70talet

 

 

 

*kan ha kommit med något från slutet 60talet.