Detta är en riktig klassiker. Den goda biff stroganoffen som passar såväl till vardag som till fest. Crème fraichen gör den krämig och god. Biff Stroganoff är maträtten med rötter i Ryssland, skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg. Rätten tillagas av nötkött, exempelvis oxfilé eller utskuren biff, som skärs i strimlor. Njut av en härlig middag!
Biff stroganoff
Ett enkelt och gott recept! Passar till vardags och till fest
Port: 4 portioner
Ingredienser
- 500 gram nötkött, oxfilé, innanlår eller biff
- 2 msk smör
- 1 tsk paprikapulver
- 1 ½ dl matlagningsgrädde
- 2 dl creme fraiche
- 3 dl utspädd kalvfond
- 4 msk tomatpuré
- 1 tsk salt
- 1 styck lök, stor
- 200 gram champinjoner
- 1 krm svartpeppar, malen
- 2 tsk senap, ljus, typ Dijon
Instruktioner
- Skär köttet i 2 cm breda strimlor.
- Hacka löken och skär champinjonerna i skivor.
- Värm upp en stekpanna med margarin eller smör och olja på medelhög - hög värme.
- Stek köttet i olja på hög värme, köttet ska få färg och inte koka. Stek köttet i omgångar för att undvika kokning.
- När köttet fått färg, tillsätt all lök så den mjuknar och avsluta med svampen.
- Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
- Tillsätt tomatpuré och senap. Häll på grädden, creme fraichen och kalvfonden.
- Låt steka på svag värme i stekpannan, helst under lock, i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
- Servera med ris och sallad
Tips
Tillsätt en skvätt kinesisk soja för färg och sälta.
Biff Stroganoff är troligen uppkallad efter en rysk 1700-talsgreve vid namn Stroganov. Det sägs att Greven, som var gourmet men också tandlös, bad kocken att skära köttet i små bitar.
Senaste kommentarer