Vad vore julbordet utan mammas rödbetssallad?

Denna är så mycket godare än den man köper. Den är magisk! Varför inte lägga ner lite tid på att göra en egen rödbetssallad. Denna är med äpplen, vilket gör att det blir lite krisp i salladen. Välj gärna ett äpple som ni själva gillar, varför inte Ingrid Marie.

Det är väl som med många av våra rätter vi ställer fram på julbordet, vi har våra traditioner hur vi tillagar våra köttbullar, Janssons frestlse, lutfisk, gratänger m.m.  vi har våra familjerecept.

Att äta julbord är en tradition som följt oss ända sedan vikingatiden då uttrycket ”dricka jul” myntades. Under medeltiden kom det kristna julfirandet till Sverige, och i och med att det var en romersk-katolsk sed fastade man under advent. Det innebar ett förbud mot att äta kött, och middagen bestod i stället av lutfisk och gröt. Under dagen serverades ofta dopp i grytan mellan alla sysslor på gården och i hemmet.

Fastan bröts först på juldagen (längre fram i tiden troligen på julaftonskvällen) då man äntligen fick frossa i kött av olika slag. För de flesta i det gamla bondesamhället var dessa dagar årets högtidligaste.

 

Ingredienser

  • Ca 500 g inlagda rödbetor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 msk senap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1/2 rödlök
  • 3 röda äpplen

GÖR SÅ HÄR!

  1. Låt rödbetorna rinna av. Tärna dem om du köpt hela eller skivade.
  2. Blanda créme fraiche, majonnäs, senap, salt och peppar.
  3. Skala löken och äpplena. Tärna dem i små tärningar.
  4. Blanda samman rödbetor, äpplen och rödlök. Blanda så länge tills allt blir sådär härligt mörkrosa.
  5. Förvara i tätslutande burk, hållbar ca 5-7 dagar i kylskåp.