Laxpudding är så enkel att göra! Gott för både barn och vuxna, och relativt snabb att göra till middag. Servera laxpuddingen med smält skirat smör och sallad.

Laxpudding med skirat smör

En nyare variant av husmanskost måste ju ändå vara laxpuddingen. Den är enkel att tillaga och innehåller våra vanliga enkla ingredienser.
Måltid: lunch, Middag
Port: 6 port

Ingredienser

  • 2 kg potatis
  • 2 st gula lökar
  • 600 gr gravad eller kallrökt lax i skivor
  • 6 st ägg
  • 6 dl grädde
  • ½ dl dill
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Skala och skiva potatisen i ca ½cm tjocka skivor
  • Skala och skiva även löken i ca ½cm tjocka skivor
  • Vispa upp ägg med grädden och smaka upp med salt och vitpeppar.
  • Smörj en mellanstor ugnsform med smör och varva sedan potatis, lök, dill, lax och lite äggstanning i 4 lager.
  • Toppa med ett lager potatis.
  • Slå resten av äggstanningen över potatisen och sätt in formen i ugnen på 175 grader i ca. 45-60min eller tills äggstanningen har stannat. Känn efter med en potatissticka i mitten av formen om stanningen fortfarande är lös.
  • Tag ut ur ugnen och servera med skirat smör, en citronklyfta och en dillkvist, timjan eller några ärtskott.

Tips

Gör helst laxpuddingen dagen innan den ska ätas om du har möjlighet. Då håller den ihop bättre och smakerna hinner sätta sig ordentligt över natten.
Byt ut dillen mot broccoli eller färsk babyspenat!

Fantastisk måltid att njuta av.