Hasselbackspotatis en klassiker

Det här är en rätt som lagades på Hasselbackens restaurang i Stockholm. Potatisarna ska skivas tunt, men inte helt igenom. Om du lägger potatisarna i en träsked hindrar den kniven från att sjunka för djupt. Välj fast potatis till den här rätten.

Hasselbackspotatisen passar till det mesta! Helt underbart gott till ihop med sås, kött, fisk och till grillat. Du får en utmärkt lyxig rätt till nyår, midsommar eller vid någon annan festmåltid. Vill man variera sig så kan man byta ut ströbrödet mot riven ost. Det blir en riktig festmåltid.

Hasselbackspotatis är både gott och väldigt enkelt att göra. Här är ett klassiskt recept som går snabbt med potatis och ingredienser som smör, ströbröd och salt. Det här är enligt oss det bästa receptet på potatis i ugn, en klassiker som passar till det mesta.

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en av mina favoriter. God till kött, men även perfekt till en varm buffé
Toppa gärna med dina favoritörter och riven parmesanost för en liten uppdaterad version.
Knaprigt och supergott.
Måltid: Huvudrätt, Middag, Smårätter
Port: 4 port

Ingredienser

  • 6-8 st jämnstora fasta potatisar
  • 3 msk smör eller margarin
  • ½ tsk salt
  • 3 msk torr riven ost ELLER
  • ½ dl ströbröd

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C
  • Skala potatisen.
  • Skär den i tunna skivor, cirka 3-4 mm tjocka skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
  • Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält matfett.
  • Ställ in dem mitt i ugnen, ca 25 min
  • Ta ut dem och pensla en gång till med matfett.
  • Strö över lite salt, eventuellt ströbröd och riven ost.
  • Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.

Tips

Vill du testa ett nytt grepp på dina hasselbackspotatis? Testa att byta ut potatisen mot sötpotatis istället.

Hasselbackspotatis med kött

SMAKLIG MÅLTID!